Puantaj Sistemi
Puantaj sistemleri, çalışanların işyerinde harcadıkları zamanın tespit edilmesine, personelin performansının belirlenmesinde ve buna göre maaş hesaplamasında kullanılmaktadır. Puantaj sistemi, genellikle bir işletmenin insan kaynakları (IK / HR) departmanı tarafından yönetilir. İşveren, çalışanların günlük, haftalık veya aylık olarak ne kadar süreyle çalıştığını, hangi saatlerde işe geldiğini, ne zaman ayrıldığını, izin günlerini ve devamsızlık durumlarını puantaj aracılığıyla kaydedebilir.
Puantaj Cetveli ve Tablosu Nedir?
Puantaj, bir işletmenin çalışanlarının işe giriş çıkış zamanlarını, çalışma sürelerini takip etmek için kullanılan bir sistemlerdir. Klasik yöntemlerde; kart üzerinde yada Excel tablosu üzerinde tutulmaktadır. Puantaj Cetveli ve Puantaj Tablosu şeklinde farklı adlandırılsa da aynı işlevdedir. Genelde küçük işletmeler tarafından tercih edilen bir sistemdir. Çalışan sayısının fazla olduğu işletmeler PDKS programları kullanmakta ve bu programlar üzerinden takip edilmektedir.
Puantaj hem işveren açısından çalışanı hakkında doğru bilgi akışı sağlayarak maddi zarardan korunması, Hem de personelin hak edişlerin tam olarak alınabilmesi için kritik öneme sahiptir.
Orta ve büyük ölçekli işletmelerin puantajını tutuyorsanız:
Çok sayıda personele sahip kurumların puantajını tutmak Personel sayısı daha fazla ise puantaj için Meyer Personel Devam Kontrol programı edinilmesi işletme açısından faydalı olacaktır. PDKS programları personelin işe giriş çıkışlarını parmak izi okuyucu cihazlar, yüz tanıma cihazları yada personel kartlı geçiş sistemi çözümleriyle insandan kaynaklanan hata payını minimuma indirmenizi sağlayacaktır.
Puantaj tutmak için farklı yöntemler kullanılabilir. En yaygın yöntemler şunlardır:
- Meyer PDKS yazılımı: Personellerin giriş ve çıkış saatleri, fazla mesai ve izin yönetimi, puantaj verileri yazılım tarafından otomatik olarak kaydedilir. Detaylı raporlar alınabilir. Çeşitli İnsan Kaynakları ve ERP yazılımlarla entegre çalışabilir.
- Puantaj defteri: Bir deftere elle kaydedilerek yapılır.
- Puantaj cetveli: İnsan Kaynakları tarafından elektronik tablo şeklinde tutulur.
Puantaj Nasıl Oluşturulur?
Puantaj cetveli oluştururken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar mevcuttur. Puantaj cetvelini excel üzerinde tutuyorsanız işte oluşturmanızı kolaylaştıracak bazı adımlar:
Gerekli Bilgileri Belirleyin: Puantaj oluşturmadan önce hangi bilgileri kaydetmeniz gerektiğini belirleyin. Bunlar genellikle çalışan adı, çalışma günü/tarihi, giriş ve çıkış saatleri, öğle yemeği molaları, izinler, hastalık izinleri, mesai saatleri gibi bilgileri içerir.
Google Sheets veya Excel gibi bir elektronik tablo programı kullanılabilir. Verileri düzenlemek, formüller kullanmak ve raporlar oluşturmak için kullanışlı araçlar sunar.
Satırlar ve Sütunlar: Satırlar çalışanları temsil ederken, sütunlar farklı bilgileri temsil eder. İlk sütunda çalışanların isimlerini veya kimlik numaralarını listelemek sütun oluşturun. Diğer sütunlarda giriş - çıkış saatleri, izinler, mesai saatleri ve diğer ilgili bilgileri kaydetmek için sütunlar oluşturun.
Formül ve Otomatik Hesaplamalar: İlgili sütunlarda çalışanların toplam çalışma saatlerini, mesai ücreti hesaplamaları veya izin kalan günleri gibi otomatik hesaplamalar yapmak için formüller kullanabilirsiniz. Otomatik puantaj hesaplama, manuel hesaplama hatalarını önler ve süreci otomatikleştirir.
Renklendirme ve Formatlama: Daha okunabilir hale getirmek için renklendirme ve formatlama kullanabilirsiniz. Örneğin, giriş-çıkış saatlerini vurgulamak veya geç saatlerde çalışma durumunu göstermek için renkli formatlama kullanabilirsiniz.
Düzenli Güncelleme: Günlük, haftalık veya aylık olarak güncellenmelidir. Çalışanların giriş-çıkış saatlerini ve diğer bilgileri düzenli kaydedin ve güncel tutun.
Verilerin Saklanması ve Paylaşılması: Oluşturduğunuz kayıtları güvenli şekilde saklayın. Bu, işletme politikalarına ve veri güvenliği (KVKK) kurallarına uygun olarak yapılmalıdır.
Puantaj Nasıl Hazırlanır?
Puantaj tablosu veya cetveli ; her bir çalışanın saatlik, günlük veya haftalık olarak işyerinde geçirdiği zamanı kaydetmek içindir. Personele ait bilgileri toplayarak bir rapor haline getirebilirsiniz.
Küçük işletmenin puantaj tablosunda olması gerekenler :
Personelin bilgisi. (Bordroyu excel üzerinde tutuyorsanız, özlük bilgilerine bağlantı veriniz)
Çalışma dönemi tarihleri. Yıl, ay, gün şeklinde belirtilmelidir.
Personelin çalışma günlerinin işaretleyeceği alanlar. Saatlik yada görevlendirme gibi özel durumlar içeriyorsa Excel tablosu buna göre dizayn edilmelidir.
Personelin çalışma zamanlarını net şekilde görüp onayladıktan sonra imza atması için gerekli imza alanı.
Puantaj tablosu üzerinde işaretlenen kısaltmaların açıklamaları.
Puantaj Kaydı Tutmanın İşletmelere Faydaları
Puantaj, işletmeler için önemli bir yönetim aracıdır. Puantaj kayıtları tutarak işletmeler;
- Çalışanlarının ücretlerini doğru şekilde hesaplayabilirler.
- Personellerin devamsızlıklarını takip edebilirler.
- Gelecekteki personel ihtiyaçlarını planlayabilirler.
- İşgücü maliyetlerini kontrol edebilirler.
- Hem zaman hem de iş gücünde önemli tasarruflar sağlayabilirler.
- Çalışanların zaman yönetimi ve performans değerlendirmelerinde kullanılabilir
Otomatik Puantaj Takip Nasıl Yapılır?
Belirlenen giriş çıkış noktalarında okuyucu (kart okuyucu, yüz tanıma cihazı, parmak izi okuyucu, Qr okuyucu) cihazlar yerleştirilerek personellerin giriş-çıkış verilerini Meyer PDKS yazılımına aktarılması sağlanır. Bu sayede çalışma saatleri ve Puantaj bilgileri otomatik hesaplanmaktadır. Gelişmiş esnek yapısı sayesinde hertürlü rapor alınabilmektedir. Aynı zaman Meyer rapor departmanı tarafından işletmenize özel raporlar ve geliştirmeler sağlanabilmektedir.

Kartlı Sistemler

Parmak İzli Sistem

Yüz Tanımalı Puantaj

TC Kimlik - QR - NFC
Puantaj Programı
Kullanılmakta olan Puantaj programı müşterinin çalışma prensipleri ve vardiya yapısına göre personel hareketlerini değerlendirerek bordro teşkil edecek puantaj bilgilerini hesaplar, her kullanıcı için isteğe bağlı her çeşit dinamik analize dayalı istatiksel raporlar üretebilmektedir. Eğer aynı zamanda bordro bilgileri istenmekte ise işletmenin kullandığı SAP, Oracle, Logo, Netsis, Dia, Uyumsoft, Micro, Humanist, Link vb programlara entegre edilebilmektedir. Meyer PDKS yazılım çözümümüzü aşağıdan inceleyebilirsiniz.
- Özlük Bilgileri
- İzin takibi
- Mesai Takibi
- Hareket bilgisi
- Vardiya bilgisi
- Puantaj verisi
- Detaylı raporlar